Търсене

15 "здравословни" храни, които всъщност са вредни

Петък, 18 Май, 2018

Нездравословните храни са основната причина, поради която хората в днешно време са по-болни от всякога. Изненадващо, някои от тези храни се смятат за здравословни от много хора.

Ето списък с 15 "здравословни" храни, които всъщност са вредни:


1. Преработени храни с "ниско съдържание на мазнини" и "без мазнини"

Думите "ниско съдържание на мазнини" или "без мазнини" на опаковката обикновено означават, че това е високо преработен продукт, който е зареден със захар. Захарта в тези видове храни се слага в много по-големи количества именно защото всички мазнини са премахнати от продукта и това го прави ужасен на вкус. Наситените мазнини са безвредни, но добавената захар е изключително вредна, когато се консумира в излишък.


2. Салатени сосове и дресинги

Всеки знае, че зеленчуците са здравословни. Проблемът е, че днешният човек е разглезен от всички добавени изкуствени подсладители и овкусители, че зеленчуците вече не му се струват вкусни сами по себе си. Ето защо много хора използват сосове и дресинги, за да добавят вкус към салатите си, превръщайки ястията във вкусни лакомства.

Но много салатни сосове са пълни с нездравословни съставки като захар, растителни масла и транс мазнини, заедно с куп изкуствени химикали. Въпреки че зеленчуците са добри за вас, яденето им с дресинг и сос с високо съдържание на вредни съставки, напълно ще премахне ползите за здравето, които получавате от салатата.

Уверете се, че сте проверили списъка на съставките, преди да използвате салатен сос ... или си направете свой собствен, като използвате здравословни съставки.


3. Плодови сокове

Много хора вярват, че плодовите сокове са здравословни. Те трябва да бъдат, защото идват от плодове, нали? Но много често плодовият сок, който намирате в супермаркета, всъщност не е плодов сок. Понякога в съдържанието няма дори и действителни плодове, а само химикали, които имат вкус на плодове. Това, което пиете всъщност, е само плодова ароматизирана захарна вода.

Ако пиете 100% качествен плодов сок, това отново е лоша идея. Плодовият сок е като плод, с изключение на всички полезни вещества (като фибрите). Основната съставка, която остава в изцедения сок, реално е захарта. Плодовият сок всъщност съдържа количество захар колкото една подсладена със захар напитка.
4. Пшеничени продукти, които са "полезни" за сърцето

Повечето продукти от пълнозърнеста пшеница всъщност не са произведени от пълнозърнеста пшеница. Зърната са пулверизирани в много фино брашно, което ги кара да вдигат кръвната захар точно толкова бързо, колкото и техните рафинирани заместители. Пълнозърнестият пшеничен хляб може да има много подобен гликемичен индекс като белия хляб.

Дори истинската цяла пшеница може да е лоша идея ... защото съвременната пшеница е по-нездравословна в сравнение с пшеницата, която нашите баби и дядовци са консумирали. Около 1960 г. учените манипулират с гени пшеницата, за да увеличат добива. Съвременната пшеница е по-малко питателна, но има някои свойства, които я правят много по-лоша за хората, които имат непоносимост към глутен. Съществуват и проучвания, които показват, че съвременната пшеница може да предизвика възпаление и повишени нива на холестерол, поне в сравнение с по-старите сортове.


5. Понижаващи холестерола фитостероли

Съществуват хранителни вещества, наречени фитостероли, които представляват растителни варианти на холестерола. Някои проучвания показват, че те могат да понижат кръвния холестерол при хората. По тази причина те често се добавят към преработените храни, които след това се продават като "понижаващи холестерола" и се твърди, че помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Изследванията обаче показват, че въпреки понижаването на нивата на холестерола, фитостеролите имат неблагоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система и дори могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и смърт.


6. Маргарин

Неотдавна маслото беше демонизирано, поради високото съдържание на наситени мазнини. Различни здравни експерти започнаха да насърчават маргарина вместо това. Преди време маргаринът е бил с високо съдържание на транс-мазнини. Днес те са по-малко, но той все още е натоварен с рафинирани растителни масла.

Маргаринът не е храна, той е сбор от химикали и рафинирани масла, които са направени да изглеждат и да имат вкус като храна.

Ако искате да подобрите здравето си, яжте истинско масло (за предпочитане от животни, хранени с трева) и избягвайте преработения маргарин и други фалшиви храни.


7. Спортни напитки

Спортните напитки са създадени за спортистите. В тях се съдържат електролити (соли) и захар, които в много случаи могат да бъдат полезни за спортистите, но повечето обекновени хора не се нуждаят от допълнителни соли и със сигурност нямат нужда от течна захар.

Въпреки че често са считани за по-лоши от захарните безалкохолни напитки, реално няма съществена разлика, освен че съдържанието на захар понякога е малко по-ниско. Важно е да останете хидратирани, особено около тренировки, но за повечето хора е по-добре да се придържат към чиста вода.


8. Нисковъглехидратни преработени храни

Нисковъглехидратната диета е невероятно популярна в продължение на много десетилетия. През последните 12 години проучване след проучване потвърждава, че тези диети са ефективен начин да отслабнете и да подобрите здравето си.

Производителите на храни се възползват от тенденцията и заливат пазара с разнообразни "приятелски" преработени храни с ниско съдържание на въглехидрати. Здравословни десертчета с фибри и пшеница са пример за това. Ако погледнете списъка на съставките, ще видите, че в тях няма истинска храна, само химикали и високо рафинирани съставки.

Тези продукти могат да се консумират понякога без да се компрометира метаболитната адаптация, която идва с ниско съдържание на въглехидрати. Но те не подхранват тялото ви - въпреки че са технически нисковъглехидрати, те са нездравословни.
9. Сироп от агаве

Предвид известните многобройни вредни ефекти от захарта хората търсят алтернативи. Един от най-популярните "естествени" подсладители е сиропът от агаве. Ще намерите този подсладител във всякакви "здравословни храни", често с атрактивни твърдения върху опаковката. Проблемът в него е, че той не е по-добър от захарта. Всъщност е много, много по-лош.

Един от основните проблеми със захарта е, че има прекомерни количества фруктоза, което може да предизвика сериозни метаболитни проблеми, когато се консумира в излишък. Докато захарта е около 50% фруктоза, сиропът от царевица с високо съдържание на фруктоза е около 55%, сиропът от агаве съдържа още повече - до 70-90%. Ето защо сиропът от агаве е още по-лош от обикновената захар.

"Естественото" не винаги е равно на здравословно.


10. Преработени храни за вегетарианци

Вегетарианството е много популярно в наши дни, често поради етични и екологични причини. Много хора насърчават започване на вегетарианска диета с цел подобряване на здравето.

Има много преработени вегетариански храни на пазара, често продавани като удобни заместители на месните храни, като например вегетарианския бекон. Важно е да се има предвид, че тези храни обикновено са силно преработени, фабрично произведени продукти, които са лоши за почти всеки, включително вегетарианци.


11. Сироп от кафяв ориз

Кафявият оризов сироп (известен също като оризов малцов сироп) е подсладител, който погрешно се приема за здравословен. Този подсладител се получава чрез излагане на варен ориз на ензими, които разграждат нишестето в прости захари. Сиропът не съдържа рафинирана фруктоза, само глюкоза. Липсата на рафинирана фруктоза е добра, но оризовият сироп има гликемичен индекс от 98, което означава, че глюкозата в него много бързо ще увеличи кръвната захар.

Оризовият сироп е силно рафиниран и не съдържа почти никакви основни хранителни вещества. С други думи, това са "празни" калории. Има известни опасения относно замърсяването с арсен в този сироп, още една причина да бъдете внимателни с този подсладител.

Съществуват и други по-добри подсладители, включително нискокалорични подсладители като стевия, еритритол и ксилитол, които действително имат някои ползи за здравето.


12. Преработени органични храни

За съжаление, думата "органичен" се превърна в широко използвана маркетингова дума. Производителите на храни са намерили най-различни начини да прозвеждат същите нездравословни храни, като заменят съставките им с оранични. Пример за това е органична сурова захар от тръстика, която в общи линии е 100% идентична на обикновената захар. Тук се сменя единствено названието. В много случаи разликата между една съставка и нейният органичен еквивалент е почти нищожна.

Преработените храни, които се обявяват за органични, не са задължително здравословни. Винаги проверявайте етикета, за да видите какво има вътре.


13. Растителни мазнини

Често ни се препоръчва да консумираме семена и растителни масла. Това включва сусамово масло, рапично масло, масло от гроздови семки и др. Това се основава на факта, че тези масла са показали, че намаляват нивата на холестерола в кръвта, поне в краткосрочен план.

Важно е да се има предвид, че кръвният холестерол е рисков фактор, а не болест сама по себе си. Въпреки че растителните масла могат да подобрят рисковия фактор, няма гаранция, че те ще помогнат за предотвратяването на случаи, като сърдечни удари. Няколко контролирани проучвания показват, че въпреки понижаването на холестерола, тези масла могат да увеличат риска както от сърдечни заболявания, така и от рак.

Така че яжте здравословни, естествени мазнини като масло, кокосово масло и зехтин, но избягвайте преработените растителни масла.


14. Преработени храни без глутен

Глутенът, особено от съвременна пшеница, може да бъде проблематичен за много хора. Не е изненадващо, че производителите на храни напълниха пазара с всякакви видове храни без глутен. Проблемът е, че те обикновено са също толкова лоши, колкото и техните консерванти, съдържащи глутен, ако не и по-лоши.

Това са силно преработени храни, които са много ниски на хранителни вещества и често се правят с рафинирани нишестета, които водят до много бързи скокове на кръвната захар.

Избирайте храни, които са естествено без глутен, като растения и животни, а не преработени безглутенови храни. Нездравословната храна без глутен е пак нездравословна храна.


15. Преработени зърнени закуски

Много зърнени закуски имат здравословни твърдения, изписани върху кутията. Това включва подвеждащи неща като "пълнозърнести" или "ниско съдържание на мазнини". Когато обаче гледате списъка на съставките, виждате, че това е почти нищо друго освен рафинирани зърна, захар и изкуствени химикали.


  • БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ
  • Ако на опаковката на храната се посочва, че тя е здравсловна, най-вероятно не е.
  • Истинските здравословни храни са тези, които не се нуждаят от никакви заявления за това, т.е. цели, еднократни храни.
  • Истинската храна дори не се нуждае от списък със съставки, защото истинската храна е най-добрата съставката. slfcr.png


Снимка: unsplash.com

Източници: framinghamheartstudy.org

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах