- Храни, които са смятани за здравословни, могат да ви навредят, ако ги консумирате в голямо количество.
- Избягвайте да пиете прекалено много зелен чай, особено ако имате дефицит на желязо.
- Пиенето на твърде много вода за кратък период от време може да бъде опасно.
От кафяв ориз до червено вино, ето списък на здравослодните храни, които в големи количества могат да ви навредят:
1. Броколи
Този зеленчук е супер-храна, заредена с антиоксиданти, които намалят риска от рак и сърдечни заболявания, но когато се консумират в големи количества предизвикват хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). Все пак не използвайте това като извинение да не консумирате достатъчно зелени зеленчуци.
2. Лимонова вода
Редица здравни специалисти и фитнес инструктори препоръчват вода с лимон всяка сутрин, защото напитката хидратира, има освежаващ вкус и е нискокалорична. Но ако пиете много лимонова вода, киселината от лимона остава по зъбите ви и уврежда емайла. Взимайте мерки като изплаквате устата си след консумация или използвате сламка.
3. Бадемово и всякакви растителни млека
Чаша с бадемово мляко съдържа средно по 4 бадема. Проблемът с алтернативите на животниското мляко, като бадеми, овес, коноп, соя, кокосов орех и оризово мляко, е, че те често са много преработени и съдържат много добавена захар.
4. Кокосово масло
Засега няма официални научни изследвания, че кокосовото масло е 100% здравословно. Внимавайте какво количество приемате, защото и кокосовото масло като всяка друга мазнина е калорично.
5. Риба тон
Рибата тон е универсален източник на протеин, цинк, магнезий, желязо и Омега-3 мастни киселини. Ако обаче консумирате тази риба повече от 3 пъти седмично може да доведе до отравяне с живак, а това води до слабост в мускулите и промени в зрението.
6. Зелен чай
Повечето хора пият зелен чай без никакви притеснения. Той е пълен с антиоксиданти, защитава сърцето и предпазва от различни инфекции. Оказва се обаче, че танините, които се намират в него, могат повлияят на абсорбацията на желязо (от растителни източници), така че, ако имате ниски нива на желязо или сте изложени на риск от недостиг на желязо (някои атлети, жени и вегетарианци, които не консумират достатъчно желязо), избягвайте да пиете зелен чай е големи количества.
7. Червено вино
Червеното вино може да помогне за укрепването на цялостното ви здраве, но дозата играе ключова роля. Чаша и половина дневно за жените и две чаши от напитката за мъжете е препоръчителното количество.
8. Грейпфрут и други цитрусови плодове
Ако консумирате големи количества грейпфрут, помело и мандарини и приемате лекарства имайте предвид, че тези цитруси могат да намалят действието на приеманите лекарства.
9. Храни, богати на фибри
Фибрите са въглехидрати, които телата ни трудно смилат. Когато попаднат в стомаха ни те започват да набъбват, което дава чувство на ситост. Ако обаче консумирате много богата на фибри храна наведнъж, може да получите подуване и газове.
10. Зеле, кейл и брюкселско зеле
Зелето, кейлът и брюкселското зеле са чудесен източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Внимавайте с прекомерната им консумация обаче, ако имате предразположеност към лесно съсирване на кръвта. Тези зеленчуци съдържат витамин К, който спомага за съсирването на кръвта.
11. Кафяв ориз
Кафявият ориз е една от най-полезните храни, които можете да консумирате. Не прекалявайте обаче, защото често пъти този ориз съдържа арсен. В зависимост от региона, в който се отглежда, почвата и водата може да се окажат замърсени с арсен и така той да попадне в ориза. Не прекалявайте с консумацията на кафяв ориз и взимайте предпазни мерки като обилно изплакване и честа сменяна на марките, които купувате.
12. Сокове
Плодовите сокове не са най-доброто решение, що се отнася до извличане на максимум витамини и минерали от плода. По-добрият вариант е директно да изядете целия плод.
13. Вода
Имаме нужда от много вода. Тя е жизнената сила, която ни поддържа живи. Но внимавайте - пиенето на прекалено много вода за кратък период от време може да наруши електролитния баланс и на свой ред да доведе до опасно ниски нива на натрий.
14. Индийско орехче
Индийското орехче е заредено с антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Но ако консумирате прекомерни количества от него може да получите халюцинации и натравяне, дължащо се на един от активните химикали в семената, наречени миристистин. Други противопоказни ефекти на прекаляването с индийско орехче са силно гадене, замайване и сухота в устата.
15. Спанак
Внимавайте и с количествата спанак, които изяждате. Спанакът съдържа високи нива на оксалат, който е противопоказен за хора с камъни в бъбреците.
Снимки: pixabay.com | unsplash.com