Търсене

5 храни, които могат да причинят проблеми с кожата

Неделя, 13 Март, 2022

Чували сте онази стара поговорка, която гласи „Ти си това, което ядеш“. Въпреки че тази поговорка не може да се приема буквално, знаем, че всичко, което ядем, независимо дали са здравословни смутита, бургери за бързо хранене или сладолед, притежава силата да въздейства на телата ни по различни начини.

Начинът ни на хранене е източник номер едно за проблеми с кожата. Повечето хора не осъзнават, че кожата е пряко свързана с нашата храносмилателна система. Ако ядем нещо, което не можем да усвоим или имаме проблеми с храносмилането, тялото ще се опита да използва кожата ви за детоксикация.

Проучванията показват, че наистина има връзка между дерматологията и храненето. Някои храни могат да предизвикат реакции при кожата, причинявайки възпаление, акне, сухота и др.

Ето пет от най-лошите храни за кожата, според експерти. ↓

1. Кофеин

Една или две чаши кафе дневно няма да нанесат голяма вреда върху кожата ни, но ако са съчетани с енергийни напитки, шоколад или други храни, съдържащи кофеин, то това може да доведе до преждевременно стареене на кожата. Когато човек приема много кофеин всеки ден може да се наложи да се справя с бръчки и увисване на кожата в по-ранна възраст.

    Ако сте пристрастени към кофеина, начинът да намалите вредата върху кожата ви е за всяка чаша кафе да пиете по една чаша вода.

2. Захар

Консумацията на захар и прости въглехидрати завишават нивата на инсулин в тялото ни и поради това могат да предизвикат акне и различни кожни възпаления.

3. Млечни продукти

Едни от най-проблемните храни за кожата са млечните продукти.

Повечето мляко се добива от кърмещи крави, които имат високи нива на циркулиращ прогестерон, инсулиноподобен растежен фактор и други хормони, които човешките тела превръщат в дихидротестостерон (DHT). Тези хормони могат да задействат мастните жлези, което може да предизвика акне при податливи хора. Някои органични био млека не съдържат добавени говежди хормони на растежа, но 80-90% от пазара е залят с такива, които съдържат.

    Ако подозирате, че млечните продукти предизвикват проблемна ви кожа, опитайте да ги спрете за месец или два, като преминете към бадемово или оризово мляко.


4. Алкохол

Алкохолът дехидратира тялото, в това число и кожата. Ако често прекалявате с количеството алкохол е много вероятно да имате недостиг на жизненоважни витамини и хранителни вещества. Слабост, разширени пори, обезцветяване, увисване и липсата на еластичност са само някои от симптомите, които могат да възникнат при кожата поради прекомерната употреба на алкохол.5. Сол

Ако лицето ви е подпухнало или подуто, то може да потърсите причината в прекомерната консумация на сол, която е свързана със задържането на вода в организма. Това може да доведе минимум до появата на торбички под очите. Кожата може да стане суха и напукана или може да развие свръхпроизводство на мазнина, тъй като мастните жлези се опитват да компенсират дехидратацията на кожата.

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах