Търсене

Ашваганда - билката с невероятни ползи за здравето

Неделя, 01 Юли, 2018

Известно е, че екстрактът от ашваганда съдържа много полезни съединения, включително с аналолиди, алкалоиди, холин, мастни киселини, аминокиселини и захари. Листата и плодовете от ашваганда имат много ползи за здравето, а екстрактът от грудковите корени са най-често използвани в хербалната медицина.

Нека да разгледаме по-отблизо някои от научните доказателства за тази невероятна лечебна билка.


1. Ашваганда е адаптоген

Ашваганда действа главно като адаптоген. Адаптогените са вещества, които стабилизират и балансират различни физиологични процеси в тялото, особено в отговор на стреса и променящата се среда. Например, ашваганда е известно, че намалява цялостната клетъчна чувствителност към стрес.

Хроничният стрес е все по-актуален аспект на нашето съвремие и е свързан с по-висок риск за редица заболявания.


2. Ашваганда подпомага функциите на щитовидната жлеза

Ашваганда е в състояние да въздейства на хората с ниска функция на щитовидната жлеза. Проучванията върху животни показват, че има балансиращо действие на тиреоидния хормон.

Например, когато екстракт от корен от ашваганда се дава ежедневно на възрастни мишки в продължение на 20 дни, изследователите установяват, че техните кръвни нива както на тироксин, така и на три-йодотиронин (ТЗ) са повишени.

Тироксинът е хормон, секретиран от щитовидната жлеза в кръвта, от който се придвижват до органи като черния дроб и бъбреците и се превръща в активна форма, три-йодотиронин или Т3. Т3 засяга почти всеки физиологичен процес в тялото, от растежа и развитието до метаболизма, телесната температура и сърдечната честота.


3. Ашваганда помага за балансиране на кръвната захар и нивата на инсулин

В лабораторно проучване през 2015 г. плъховете, получавали фруктоза в продължение на 8 седмици, показват значително повишаване на нивата на кръвната им захар и инсулина, както и по-висока инсулинова резистентност.

Плъховете, третирани с екстракт от корен от пепел, заедно с фруктоза обаче, не показаха тези промени. С други думи, появата на подобни на диабет симптоми беше спряна вследствие на лечение с ашваганда.

Отделно от това е установено, че ашвагиндата повишава нивата на чернодробния ензим глюкоза 6-фосфатаза, за която е известно, че играе ключова роля при контролирането на нивата на кръвната захар.


4. Ашваганда неутрализира свободните радикали в тялото

В описаното по-рано тироидно проучване, при което екстрактът от корен от ашваганда се дава ежедневно на възрастни мишки в продължение на 20 дни, бе установено, че липидната пероксидация в черния дроб на тези мишки също е намалена.

Липидната пероксидация е процес, чрез който вредните свободни радикали „крадат“ електрони от липидите (съставящи защитни мембрани в клетките на нашия организъм), като увреждат тях и клетките, които те трябва да защитават. С други думи, третирането с екстракт от корен от ашаваганда значително е намалила степента на увреждане на черния дроб, предизвикано от свободните радикали.

В същото време, той също така засилва активността на други антиоксидантни ензими, които се откриват естествено в черния дроб, включително супероксид дисмутаза (SOD) и каталаза, като по този начин се повишава общата антиоксидантна активност. По подобен начин, лечението с екстракт от пепел е установило, че намалява нивата на малондиалдехид - индикатор за оксидативен стрес - като същевременно повишава общия антиоксидантен капацитет при мишки.


5. Ашваганда подсилва имунната система

Лабораторни доказателства при мишки показват, че ашваганда може драстично да увеличи броя на белите кръвни клетки, като по този начин усилва активността на имунната система. Всъщност проучванията показват, че ашваганда може успешно да предпази имунната система от потискане по време на химиотерапията.

Обикновено по-ниският брой на белите кръвни клетки, настъпващ в резултат на химиотерапия, повишава риска от инфекции при пациентите, но той може да бъде намален чрез терапия с перисталтична асфалта.


6. Ашваганда облекчава болките в ставите

Едно изследване от 1991 г. изследва ефикасността на билко-минералната формула, съдържаща корен от ашваганда, стъблото на друга лечебна билка Boswellia serrata (известна като индийски ливан или Shallaki в санскрит), ризоми от Curcuma longa (куркума) и цинков комплекс в рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано, кръстосано проучване при пациенти със ставна болка.

В това проучване 42 пациенти с болка в ставите са разпределени на случаен принцип, за да получат или тази форма, или плацебо контрола в продължение на три месеца.

В края на периода на изследване се наблюдава значително по-ниска сила на болката, сутрешна скованост, степен на съединяване, степен на инвалидност и якост на хващане в групата, лекувана с билко-минералната формула. Страничните ефекти са незначителни.

    В заключение, ашваганда е мощна адаптогенна билка, чиито ползи включват повишена издръжливост, облекчаване на последиците от стреса, подмладяване, балансирани нива на тиреоидни хормони, понижена кръвна захар и инсулин, облекчаване на болката в ставите, неутрализиране на вредните свободни радикали и мощен тласък на имунната система.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах