Една страхотна рецепта за безглутенов здравословен хляб от киноа, с овесени ядки, кокосово мляко и кленов сироп, който има страхотен аромат и вкус и който ще ви засити още с първата филийка.
- Необходими продукти
- 2 ч.ч. несготвена киноа
- 1 ч.ч. брашно от безглутенови овесени ядки*
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. бакплувер
- 1/4 ч.л. сол
- 3 с.л. кокосово масло/ стайна температура
- 2 ч.ч. ядково мляко (ние използвахме бадемово мляко)
- 1 с.л. кленов сироп или мед
- 1 с.л. ябълков оцет
- сусам (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180°C и пригответе тавичката за хляба. Най-добър резултат ще получите ако използвате специална тава за хляб. Самата тава намажете с кокосово масло или покрийте с хартия за печене.
2. В блендер или кухненски робот блендирайте суровата киноа докато не стане на брашно. *Същото направете и с безглутеновите овесени ядки. Смесете двете получени брашна в голяма купа, заедно със содата и бакплувера. Добавете разтопеното кокосово масло и бъркайте докато не получите еднородна смес.
3. В друга купа смесете вдковото мляко, кленовият сироп и оцета и разбъркайте добре. След това изсипете всичко в купата с брашното и отново разбъркайте докато получите еднородна смес.
4. Прехвърлете всичко в тавата, ако желаете поръсете със сусам. Печете 60 мин., като първите 30 мин. печете с хартия за печене отгоре на тавата, за да избегнете изгаряне на хляба.
Изчакайте хляба напълно да изстине (около 1 час) и едва след това го извадете от тавата и го режете. Текстурата на хляба е ронлива, затова се и налага да го изчакате напълно да се охлади.
Приятен апетит!
Снимка: selfcare.bg | ® Всички права запазени.