Тези безглутенови овесени питки са чудесен заместител на обикновените питки за закуска. Те не само са без глутен, но и са и много вкусни. Приготвят се само с няколко съставки: безглутенови овесени ядки, скир (цедено мляко), сол, мед, яйца и бакпулвер.
- Необходими продукти
- 250 g скир (или цедено мляко)
- 250 g безглутенови овесени ядки (фини)
- 4 яйца
- 1 ч.л. бакплувер
- 1 с.л. мед (или кленов сироп)
- 1 ч.л. сол или количество на вкус
- Семена по избор за поръсване. Ние използвахме сусам и ленено семе.
Използваме скир или цедено мляко, за да получим по-плътна консистенция на тестото. Ако използвате скир от магазина имайте предвид, че освен вкусни, питките ще съдържат и добро количество протеин.
- Начин на приготвяне
- Загрейте фурната до 185°C на вентилатор с грил отгоре.
- Смесете яйцата и скира, добавете меда и бакплувера и разбийте до гладка смес.
- Добавете към получената смес безглутеновите овесени ядки и солта. Смесете всичко добре.
- Оставете тестото да престои 10-15 минути, докато се сгъсти така, че да могат да се оформят малки питки.
- С помощта на лъжица за сладолед или 2 обикновени лъжици (намокрете лъжиците за да се работи по-лесно с тях) оформете питките върху хартията за печенe в тавата.
- Поръсете със семена по избор и печете за 20-25 минути до златисто.
От това количество смес излизат средно 12 броя малки питки, които са доста засищащи. Можете да ги съхранявате в хладилник няколко дни и дори да ги замразите. Безглутеновите питки са идеална закуска или снак.