Търсене

Безглутенови овесени питки за закуска

Лесни, бързи, здравословни, засищащи и вкусни питки с овесени ядки без глутен
Сряда, 17 Април, 2024

Тези безглутенови овесени питки са чудесен заместител на обикновените питки за закуска. Те не само са без глутен, но и са и много вкусни. Приготвят се само с няколко съставки: безглутенови овесени ядки, скир (цедено мляко), сол, мед, яйца и бакпулвер.

  • Необходими продукти
  • 250 g скир (или цедено мляко)
  • 250 g безглутенови овесени ядки (фини)
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. бакплувер
  • 1 с.л. мед (или кленов сироп)
  • 1 ч.л. сол или количество на вкус
  • Семена по избор за поръсване. Ние използвахме сусам и ленено семе.


Използваме скир или цедено мляко, за да получим по-плътна консистенция на тестото. Ако използвате скир от магазина имайте предвид, че освен вкусни, питките ще съдържат и добро количество протеин.

  • Начин на приготвяне
  • Загрейте фурната до 185°C на вентилатор с грил отгоре.
  • Смесете яйцата и скира, добавете меда и бакплувера и разбийте до гладка смес.
  • Добавете към получената смес безглутеновите овесени ядки и солта. Смесете всичко добре.
  • Оставете тестото да престои 10-15 минути, докато се сгъсти така, че да могат да се оформят малки питки.
  • С помощта на лъжица за сладолед или 2 обикновени лъжици (намокрете лъжиците за да се работи по-лесно с тях) оформете питките върху хартията за печенe в тавата.
  • Поръсете със семена по избор и печете за 20-25 минути до златисто.


От това количество смес излизат средно 12 броя малки питки, които са доста засищащи. Можете да ги съхранявате в хладилник няколко дни и дори да ги замразите. Безглутеновите питки са идеална закуска или снак.





Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах