Търсене

Чай от лайка - 5 ползи за здравето

Четвъртък, 17 Март, 2022

Чаят от лайка отдавна се използва като традиционно народно лекарство за широк спектър от здравословни проблеми.

  • Факти за чая от лайка:
  • Чаят от лайка може да предпази от диария, стомашни язви, гадене и газове.
  • Противовъзпалителните ефекти на чая от лайка могат да спомогнат за контрола на кръвната захар, особено когато чаят се консумира с храна.
  • Лайката е чудесен източник на флавонови антиоксиданти, които могат да играят роля за подобряване на здравето на сърцето.


Потенциалните ползи от чая от лайка, за които има най-много доказателства, включват:

1. Намалява на менструалната болка

Няколко проучвания свързват чаят от лайка с намаляване на болката при менструалните спазми. Проучване от 2010 г. (1) например установява, че консумацията на чай от лайка за период от един месец може да намали болката при менструални спазми. Жените в проучването също съобщават за по-малко безпокойство и стрес, свързани с периодична болка.


2. Помaга при сън и релаксация

Смята се, че чаят от лайка помага на хората да се отпуснат и да заспят, защото чаят от лайка може да функционира като бензодиазепин. Бензодиазепините са лекарства с рецепта, които могат да намалят тревожността и да предизвикат сънливост.

5 БИЛКИ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

3. Помага при симптоми на настинка

Някои проучвания показват, че вдишването на пара с екстракт от лайка може да облекчи някои от симптомите на обикновена настинка. Но това все още не е доказано на 100%.


4. Помага при леки кожни заболявания

Проучване от 1987 г. установи, че прилагането на екстракт от лайка директно върху рана спомага заздравяването й. По същия начин няколко проучвания са установили, че мехлемите от лайка могат да помогнат при екзема и леки възпалителни състояния на кожата, въпреки че не са толкова ефективни, колкото хидрокортизоновия крем.


5. Помага при диабет и понижава кръвната захар

Чаят от лайка може да понижи кръвната захар при хора с диабет. Изследванията не показват, че лайката е жизнеспособен заместител на лекарствата за диабет, но може да бъде полезна добавка към съществуващите лечения.

По същия начин, проучване на плъхове от 2008 г. установява, че постоянната консумация на чай от лайка може да предотврати увеличаването на кръвната захар. Този ефект намалява дългосрочния риск от усложнения на диабета, което предполага, че лайката може да подобри резултатите от диабет.


Био чай от лайка

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах