Търсене

Ето защо винаги трябва да перете новите дрехи преди да ги облечете

Вторник, 22 Май, 2018

Когато си купувате нови дрехи, най-вероятно мислите, че можете да ги облечете веднага, без да ги изперете, просто защото си мислите, че само няколко души преди вас са ги пробвали. Помислете отново.

Броят на хората, които са пробвали дрехата, която сте купили, всъщност може да е много по-висок, отколкото смятате. Това не са четири или пет или шест души, това са десетки и десетки ... ако тази дреха седи там седмици или месец. Разбира се, този брой зависи от много фактори, като например размера на магазина и скоростта, с която даден продукт се продава. Рискът е най-голям при дрехи от популярни вериги магазини и тези от висококачествения моден бизнес. Но наистина ли искате да носите нещо, до което се е докосвал непознат?

Има три основни начина, по които разпространяваме микроби: от нашата кожа, дихателни органи (устата и носа) и ануса. Ако докоснете дрехите, които имат микроби и след това докоснете устата, очите или носа, вие се излагате на риск. Рискът е "много нисък", когато става въпрос за получаване на значителна инфекция.

Освен микробите, много дрехи се третират с химикали и бои, които могат да раздразнят кожата, което ви дава още една причина да се отправите към пералното помещение, преди да носите новата си дреха. Раздразнения могат да се появят в рамките на часове или дни след пробването на дрехи, които са били "измити с определен детергент или обработени с конкретна химическа добавка, боя или смола, преди да бъдат пуснати в магазините. Например формалдехид, който се използва за химическо изглаждане на дрехи, причинява алергични реакции при клиентите. slfcr.png

  • Съвети за третиране на нови дрехи:
  • Винаги, винаги перете дрехите преди да ги облечете за пръв път.
  • Използвайте перилен препарат и омекотител за тъкани, които са без добавени аромати и без боядисване.


Снимка: unsplash.com


Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах