Търсене

Яжте репички за отслабване

Понеделник, 08 Март, 2021

Неочаквано, но репичките са един от най-добрите зеленчуци, които да хапвате когато искате да отслабнете. Ето 4 причини за това:


Ниско съдържание на калории

Репичките са с ниско съдържание на калории. Заменете някои от обичайните си закуски с репички, така ще консумирате по-малко калории. Зеленчуците, особено когато се консумират сурови, са с ниско съдържание на калории, но могат да заситят. Една порция от половин чаша репички съдържа само 12 kcal.


Фибри

Половин чаша репички съдържа 1g фибри. Фибрите помагат за понижаване на холестерола, а увеличаването на приема на фибри може да ви помогне да отслабнете. Фибрите са част от храната, която не се усвоява и когато ядете храни с много фибри, се чувствате по-дълго сити. Препоръчителния дневен прием на репички е 25g до 38g за възрастни на възраст между 19 и 50 години.


Гликемичен индекс

Яденето на храни с нисък гликемичен индекс, като репички, може да ви помогне да отслабнете. Гликемичният индекс на дадена храна се основава на това колко време отнема разграждането и усвояването от тялото. Храните с висок гликемичен индекс се разграждат бързо и могат да причинят бързо покачване на кръвната захар след хранене. Тялото реагира, като отделя повече инсулин, за да противодейства на високата кръвна захар. Твърде много инсулин инхибира процесите на изгаряне на мазнини в тялото и всъщност може да накара тялото ви да съхранява повече мазнини. Яденето на храни, които имат нисък гликемичен индекс, ще помогне да се поддържа стабилна кръвната захар, като се избягва бързото покачване и спадане на инсулина и глюкозата в кръвта.


Други съображения за отслабване

Въпреки че репичките са с ниско съдържание на калории и осигуряват някои важни хранителни вещества за вашето здраве, като калий и витамин С, загубата на тегло включва контрол на калориите чрез размера на порциите и увеличаване на приема на зеленчуци - като репички. Чрез намаляване на приема на калории с 500 всеки ден, можете да загубите до 450g. тегло всяка седмица. Добавянето на репички към балансирана диета и увеличаването на нивата на активност всяка седмица може да допринесе за загуба на тегло.


  • Ето няколко идеи как можете да вкарата репичките във всекидневното си меню:
  • Добавете ги към различни салати (разбира се!)
  • Запържете ги леко и ги добавете към ризотото
  • Изпечете ги
  • Мариновайте ги
  • Добавете ги към вашата салата с риба тон
  • Направете си закуска със свежи репички, крема сирене и див лук
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах