Търсене

Как да разпознаем пристрастеността към храна?

Неделя, 29 Юли, 2018

Пристрастяването към храни е често срещано явление в западното общество. Това включва склонност към преяждане, ненаситен апетит и липса на контрол. Има най-малко 5 симптома, които са типични за зависимите от храна.

Ето всеки от 5-те общи признаци и симптоми на пристрастяването към храната:

1. Имате нестихващ апетит за още, въпреки че сте сити

Не е необичайно да продължаваме да сме гладни, дори след като сме консумирали питателна храна. Например, след като сте похапнали хубаво ястие с пържола, картофи и зеленчуци, може да се окаже, че искате и сладолед за десерт. Глад и глад не са едно и също нещо. Всъщност не се чувствате гладни, защото току-що сте яли здравословна и питателна храна. Но все пак има желание някъде в мозъка ви да ядете нещо друго. Това е доста често явление и не означава непременно, че имате проблем. Повечето хора имат апетит за още нещо.

Все пак, ако това се случва често и имате проблеми да контролирате себе си, то това може да е индикатор за нещо друго. Тези желания не са свързани с вашата нужда от енергия или хранителни вещества, а вашият мозък призовава за нещо, което освобождава допамина и иска възнаграждение за мозъка.


2. Ядете много повече, отколкото сте планирали

Какво лошо има в малко парче шоколадова торта? Няма да ни убие. Всичко в умерени количества е не е толкова зле, нали?

Ако консумирате умерено, вероятно да. Но за някои хора няма такова нещо като само едно парченце шоколад или едно парче торта. Една хапка се превръща в 20, а една парче торта се превръща в половин торта.

Това е феномен "всичко или нищо", който се среща при всички наркомани. Няма такова нещо като "умереност" - това не работи.


3. Ядете докато не се "натъпчете"

Да приемем, че сте се отдали на апетита си. Започвате да ядете и ядете, докато не се почувствате пълни. И не спирате, защото ви е вкусно, въпреки че тялото ви дава ясни сигнали, че сте сити и не се нуждаете от повече храна.

Накрая, когато най-накрая спрете, осъзнавате, че сте яли толкова много, че ви е тежко.


4. Чувствате се виновни след това, но скоро повтаряте

Когато правите нещо, което знаете, че не е правилно, нещо, което противоречи на вашите ценности, принципи или предишни решения, често се чувствате зле. Това чувство се нарича виновна съвест и произлиза от вашето усещане за добро и лошо.

Ако съвестта се обади след като сте хапнали повече, отколкото трябва това означава, че вашето здравословно състояние наистина ви интересува и сте загрижени за себе си. Но ако продължавате да прекалявате с храната отново и отново, въпреки че се чувствате виновни, то тогава вероятно сте пристрастени към храната.


5. Измисляте си оправдания

Когато започнете да си измисляте глупави оправдания, които да ви послужат като разрешение отново да прекалите с храната, можете да бъдете сигурни, че сте пристрастени.Снимка: pixabay.com
Източници:
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671377
cbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2977997
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25751444
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах