Търсене

Как медитацията действа на нашия мозък?

Сряда, 30 Май, 2018

Ползите от медитацията са добре известни. Чувствате се по-спокойни, можете да се съсредоточавате по-добре, стресът намалява и можете да спите по-спокойно. Но ползите от медитацията не свършват там. Това привидно просто упражнение на затваряне на очите и вътрешна настройка за спокойствие може да доведе до трайни физически промени в тялото ви.

Медитацията буквално може да промени мозъка ви!


Какво представлява медитацията

Медитацията не е за успокояване на съзнанието и ума или пък за мислене за нищо. Медитацията обучава съзнанието да се съсредоточи, да осъзнае мислите си и да известно разстояние между вас и тях. Когато можете да наблюдавате мислите и реакциите си, тогава медитацията е дала резултат.


Трениране на мозъка

Мозъкът, подобно на останалата част от тялото, претърпява промени и се развива . Точно както можем да тренираме мускулите в тялото си, можем да тренираме и мозъка. Напоследък има все повече и повече научни доказателства за способността на мозъка да се развива и да се променя и чрез медитация ние можем да го тренираме.


Нови връзки в мозъка

Сивата материя е част от мозъка, където невроните се свързват помежду си, и тази част се активира, когато учим нови умения. Когато медитираме, стимулираме растежа на нови мозъчни клетки, което означава повече сиво вещество. С всяка минута ние остаряваме и ние естествено губим част от масата на сивата материя, но медитацията забавя този процес.


Подобрява дългосрочната памет

Редица изследвания установяват, че увеличаването на сивата материя се формира в хипокампуса, областта на мозъка, която превръща краткосрочните спомени в дългосрочни, например, помагайки ни да учим и да интернализираме нови умения и информация.


Контролира емоциите

Медитацията засяга предфронталната кора на мозъка, която взема решения и анализира живота около вас. Тази част от мозъка е отговорна за решаването на проблемите и регулирането на емоциите. Колкото повече сива материя имаме в тази част от мозъка, толкова повече сме в състояние да се справим с нашите емоции и чувства.


Справя се със стреса

Едно нещо, което намалява, докато медитираме, е размерът на стресовия център на мозъка, наричан още амигдала. Когато се стремим към нещо, тази част от мозъка се активира и в тялото се инициира така наречената реакция на борба. С медитацията можем да намалим активността на амигдалата, което означава, че не се тревожим и стресираме за нещата без видима причина.

Когато медитираме, връзките между амигдалата и префронталната кора отслабват, което означава, че получаваме по-малко реактивно действие срещу стресиращи стимули.


Колко трябва да медитираме?

За да изпитате всички тези прекрасни ефекти от медитацията, можете да започнете с 5 минути няколко пъти на ден и да стигнете до 15-30 минути дневно.


Източник: psychologytoday.com/intl/blog/use-your-mind-change-your-brain/201305/is-your-brain-meditation
Снимка: pixabay.com


Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах