След няколкодневното преяждане с яйца и козунаци решихме, че е време за нещо свежо, но засищащо и полезно.
В такива случаи на помощ обикновено ни идва авокадото. Сигурно вече знаете какви големи фенове сме му и определено има защо. Той е източник на кератиноиди (да, онова, дето го има в морковите), омега-3 киселини, протеини и спомага за регулиране на кръвната захар.
Другата съставка, на която ще разчитаме за днешната рецепта, е цвеклото... и неговите листа. Може би ще се изненадате, но те всъщност съдържат много антиоксиданти, витамин А и К и е грешка, ако ги изхвърляте. От своя страна грудката намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, детоксикира, лекува запек, а според някои изследвания е чудесна превенция срещу рак.
Вижте продуктите по-долу:
- 2 ч.ч. измити листа от цвекло (без стъблата)
- 1 ч.ч. печено цвекло, нарязано на малки кубчета
- 1 узряло авокадо
- 1/4 ч.ч. сварен булгур
За дресинга ще са ви необходими:
- 2 с.л. сос тахини
- 2 с.л. вода
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. мед
- Щипка сол и черен пипер
Обелете авокадото, премахнете костилката и разрежете на филийки. В купа смесете булгура, цвеклото и листата, като най-отгоре гарнирате с авокадо. Смесете всички съставки за дресинга в блендер, разбийте до гладка смес и залейте салатата. Сервирайте веднага.
Снимка: valeria_aksakova за freepik.com