Няма една единствена билка, която може да се справи с всички стомашни проблеми, но има такава, която се доближава най-много до тази цел. Това е тилчецът, познат още като гръцки сминдух. Тя е използвана още от около 1500 г. пр. Хр. в Египет.
В практики, прилагани в Аюрведа, тилчецът се използва за подобряване на храносмилането, предотвратяване на стомашни разстройства и при лечение на респираторни проблеми. Накратко - това е билката за стомах.
От древни времена тилчецът се използва за предотвратяване на възпаление вън и вътре в тялото. Билката помага при лечение на храносмилателната система и често се включва в плана за лечение на улцерозен колит, поради неговите противовъзпалителни свойства. В допълнение се използва и при лечението на възпалителни състояния, като язви в устата, циреи, бронхит, туберкулоза, кашлица, бъбречни проблеми и др.
Външно, тилчецът може да бъде нагряван и използван като вид паста за лечение на възпалителни състояния, като болка и подуване на мускулите и лимфните възли, подагра, рани, язви на краката, пърхот и екзема.
Семената на пресния тилчец имат горчив вкус, подобен на целина, кленов сироп или изгорена захар, но са много по-вкусни, когато се сготвят. Можете да ги изпечете в печката, да ги стриете във вряща вода или да ги натрошите в прахообразна подправка. Билката най-често се използва в къри на прах или чай, но можете също така да поръсите семената или праха върху кисело мляко, варени зеленчуци или сос. Свежи листа от сминдух могат да се добавят към салатите.
Cнимка: pixabay.com