Нощите стават все по-студени и недружелюбни, което пък, от своя страна, ни мотивира да бъдем още по-изобретателни в приготвянето на напитки за сгряване на тялото и душата. И докато тук няма да откриете рецепта за греяно вино, то ако сте почитатели на тиквата и нейните полезни свойства и вкус, значи определено сте попаднали на точното място.
И преди сме ви разказвали за ползите от хапването на оранжевия плод/зеленчук – изключително богат е на бета каротин (витамин А), който предпазва от вредни слънчеви лъчи и преждевременно стареене на кожата. Витамин А е мастноразтворим и за да бъде усвоен правилно от тялото, трябва да съчетаваме яденето (в случая пиенето) на тиква с мазнини.
И ето че стигнахме до днешната рецепта, за която са ви нужни:
1/2 ч.ч. пюре от сварена тиква
2 ч.ч. неподсладено топло бадемово мляко
2 с.л. бадемов тахан
1 ч.л. мед
2 ч.л. мака на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. канела
Можете да добавите и лъжица еспресо, ако си приготвяте напитката сутринта и обичате кафето.
Смесете всички съставки в блендер и разбийте до гладка смес. Разпределете в чаши (продуктите стигат за 2) и по желание добавете канела. Ако харесвате, можете да добавите бита сметана за допълнително кремообразно удоволствие.
Снимка: freepik.com