Тиква
Плодов зеленчук・Cucurbita・Мезоамерика, Андите
Като храна тиквата намира приложение в десертната кулинария, защото съдържат голямо количество плодова захар. Тиквата обаче е ниско калорична и затова се препоръчва на хора с бъбречни и сърдечносъдови заболявания.
Семките също се консумират. Те са богати на протеини, витамини, желязо, фосфор, цинк и др. В 100 g тиквени семки се съдържат 46% от задължителният дневен прием на магнезий за организма.
Части, които се използват: самият зеленчук и семките му
Терапевтични ползи: при проблеми с простатата, при често уриниране и др.
- Хранителна информация за 100 g
- Енергия - 16 kcal
- Захар - 2,2 g
- Диетични фибри - 1,1 g
- Мазнини - 0,2 g
- Протеин - 1,2 g
- Витамин B1 - 0,048 mg
- Витамин B6 - 0,218 mg
- Витамин C - 17 mg
- Витамин K - 3 μg