Търсене

А-Я

Тук ще намерите списък с натурални продукти, които можете да използвате при приготвянето на домашната си козметика.

Лавандула

Билка Lavandula angustifolia • Европа


Първоначално растението лвандула се отглежда в средиземноморската част на Европа, но днес е разпространено и в Австралия и САЩ. България се нарежда на едно от челните места в Европа по прозводство на лавандула. (източник)

Най-разпространеното приложение на лавандуловите цветове е извлеченото от тях етерично масло. Многобройните ползи и действия на лавандуловото етерично масло го определят като противовъзпалително, съдоразширяващо, успокояващо, отпускащо, антиинфекциозно средство и т.н.


Части, които се използват: цветове

Терапевтични ползи: грижа за кожата; против стрес, тревожност, нервност, възбуда, депресия и безсъние; против акне; при сърбежи и ухапвания от насекоми; при порезни рани, изгаряния и ожулвания


ВНИМАНИЕ! Маслото от лавандула е безпопасно за ползване от повечето хора, но някои се оплакват от раздразнение на кожата щом го нанесат директно. Маслото от лавандула е токсично ако бива прието вътрешно.

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах