Магданоз
Билка/Подправка • Petroselinum Crispum • Европа
Магданозът е една от най-използваните подправки в света. Използва се като основна съставка в кулинарната индустрия.
В съвременната медицина намира приложение при прочистване на уринарния тракт от заболявания като цистит и уретрит. Растението се използва още при камъни в бъбреците, за нормализиране на храносмилането и помага за стимулиране и поддържане на редовна менструация.
Части, които се използват: листа, корени, семена
Терапевтични ползи: свеж дъх, здрав уринарен тракт, храносмилателна система
ВНИМАНИЕ! Употребата на големи количества магданоз не е подходяща за бременни жени и хора с високо кръвно налягане.
- Хранителна информация за 100 гр.
- Мазнини - 0,8 g
- Натрий - 56 mg
- Калий - 554 g
- Въглехидрати - 6 g
- Белтъчини - 3 g
- Калций - 138 mg
- Витамин С - 133 mg
- Желязо - 6,2 mg
- Витамин В6 - 0,1 mg
- Магнезий - 50 mg