Търсене

Как да мием косата си с глина, за да бъде здрава и блестяща

Събота, 19 Май, 2018

Ако вие като мен страдате от проклятието на мазната коса (има такова проклятие, проверете в речника на проклятията), то значи неведнъж сте се сблъсквали с въпроса „С какво да измия косата си?“. А след множеството неуспешни опити да се отървете от залепналата за скалпа коса, може би сте започвали да си задавате въпроса „А какво ще стане, ако спра да мия косата си, напусна работа и се заселя на необитаем остров?“…или съм само аз?

Шегата настрана. Истината е, че мазният скалп е криптонитът на всяка жена, която иска да изглежда добре, но не иска да мие косата си всеки ден (защото знае, че колкото по-често я мие, толкова по-бързо тя се омазнява). Аз лично съм използвала какви ли не шампоани, маски, отвари и каквото още се сетите, но без дълготраен успех. А дори не ми се иска да отварям темата как „професионалните“ шампоани за мазна коса изсушават още повече скалпа ви и го карат да произвежда себум, с който да компенсира загубата на мастната обвивка… порочен кръг!

Но! наскоро изпробвах една рецепта, която звучи доста простичко, а и лесно може да се сдобием със съставките. И докато не мога да кажа, че премахна проблема ми с мазната коса, определено имаше добър ефект – косата става чиста, мека и… някак си не-толкова-бързо-омазняваща-се. Звучи чудесно, нали?

Може би вече сте започнали да се чудите каква е тази чудодейна съставка (едва ли, защото я споменах в заглавието), но истината е, че за тази рецепта ви трябва единствено глина. И ябълков оцет, с който да изплакнете след това.

Ето пропорциите:

1 – 2 с.л. глина (в зависимост от дължината и гъстотата на косата) – моят съвет е да използвате традиционната мароканска глина расул. Имам несполучлив опит с бетонит и не ви я препоръчвам.

1/2 ч.ч. ябълков оцет и 1/2 ч.ч. вода (смесете ги) – силно киселинният състав на оцета неутрализира алкалния състав на глината. Оставя косата блестяща и служи като естествен балсам. Не се тревожете за миризмата – след като косата изсъхне, не се усеща нищо.

Прибавете глината към ½ ч.ч. вода и разбъркайте с неметална бъркалка, докато се получи кашичка (не прекалено гъста). Използвайте под душа като масажирате добре корените на косата и след това нанесете по дължините. Оставете да престои от 30 секунди до минута, но не позволявайте на сместа да изсъхне и да се втвърди. Отмийте с хладка вода, а след това изплакнете със сместа от оцет и вода.

Това беше днешното ни предложение за натурален шампоан с глина расул. Какво мислите, бихте ли го изпробвали? Каква са вашите хакчета за справяне с мазната коса?


Снимки: freepik.com
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах