Овесени ядки
Пълнозърнесто растение • Avena sativa • Европа и Северна Америка
Овесените ядки са много добър източник на фибри, особено бета глюкан, и имат високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Пълнозърнестият овес е единственият източник на уникална група от антиоксиданти, наречени авенантрамиди, за които се смята, че служат за профилактика срещу сърдечни заболявания.
Поради многобройните си здравни ползи, като понижаване на кръвната захар и нивата на холестерола, овесените ядки често са предпочитани в приготвянето на здравословни ястия.
Части, които се използват: зърна
Терапевтични ползи: понижаване на кръвната захар и нивата на холестерола
- Хранителна информация за 100g
- Калории - 389 kcal
- Вода - 8%
- Протеин - 16,9g
- Въглехидрати - 66,3g
- Захар - ~
- Фибри - 10,6g
- Мазнини - 6,9g
- Омега 3 - 0,11g
- Омега 6 - 2,42g
- Трансмазнини - ~
- Въглехидрати - 66% /от които - 1% захар; 11% фибри/
Статии свързани с Овесени ядки
Безглутенов хляб от киноа
Бананови палачинки с 4 съставки
Бананови мъфини с овесени ядки
Маска за заличаване на белези от акне с куркума
Детоксикираща овесена каша с плодове и ядки
Освежаваща маска за коса с краставица
Хрупкави крекери от овесени ядки
Сияйна кожа на лицето с лесна маска с куркума
Какво да хапваме, за да имаме красива кожа през зимата
Захарен скраб за тяло с аромат на ванилови курабийки
Ексфолираща и детоксикираща смес за лице с активен въглен и глина