Търсене

Ето кои витамини са антиоксиданти

Петък, 05 Март, 2021

Свободните радикали, създадени от окисляването, могат да навредят на клетките в тялото ни. Антиоксидантите предпазват от унищожаването на свободните радикали, като се свързват, за да намалят вредното им въздействие. До известна степен антиоксидантите могат да обърнат щетите, вече причинени от свободните радикали. Можете да сте по-здрави, като ядете храни, богати на антиоксиданти.

Ето витамините, които можете да консумирате, за да си набавите така нужните антиоксиданти:

Витамин А

Витамин А и провитамин А каротеноид, бета каротин, ви помагат да се предпазите от свободните радикали. Витамин А и бета каротин също са отговорни за здравословното зрение, растежа на клетките и нормалното формиране и поддържане на сърцето, бъбреците, белите дробове и други органи.

Някои от най-богатите източници на витамин А са черният дроб и рибените масла, като телешкият дроб осигурява 444% от ежедневните ни нужди. Млякото и яйцата също съдържат витамин А. Бета каротинът, който се превръща във витамин А в тялото ни, се съдържа най-вече в оранжевите и жълтите зеленчуци, тъмнозелените листни зеленчуци, плодовете, доматите и някои растителни масла. Сладкият картоф осигурява 561% от дневните ви нужди от витамин А.


Витамин C

Витамин С е в състояние да регенерира други антиоксиданти в тялото, като помага да се предпазите от още повече увреждания от свободните радикали. Протеиновият метаболизъм и заздравяването на рани са другите неща, за които витамин С помага.

Витамин С се съдържа най-вече в плодовете, зеленчуците и обогатените зърнени храни. Червените чушки, един от най-богатите източници на витамин С, осигуряват 158% от ежедневните ви нужди за порция - 1/2 чаша.


Витамин E

Като мастноразтворим витамин, витамин Е спира производството на реактивни кислородни форми, които се образуват, когато мазнините се разграждат до енергия. Приемът на витамин Е също е важен за поддържане на здрава имунна система.

Растителните масла, ядките и семената са богати източници на витамин Е. Тъмнозелените листни зеленчуци и зърнените култури също съдържат витамин Е.


Други антиоксиданти

Лутеинът, ликопенът и селенът са други естествени антиоксиданти, които се съдържат в храните. Лутеинът, който е от решаващо значение за здравето на очите, се съдържа в яйцата. Червените плодове и зеленчуци съдържат ликопен. Доматените продукти съдържат високо съдържание на ликопен. Селенът, класифициран като микроелемент, играе роля в размножаването, синтеза на ДНК и метаболизма на щитовидната жлеза. Месото от органи и морските дарове са най-богатите източници на селен.


Снимка: unsplash.com

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах