Търсене

Глутен - всичко, което трябва да знаем

Четвъртък, 28 Юни, 2018

Напоследък е много модерно да се спазва режим на хранене, който изкючва глутен. Хранителната индустрия буквално не спира да произвежда нови и нови продукти, които не съдържат глутен.

Трябва ли да внимаваме с приема на глутен, как да разберем дали имаме непоносимост към него и има ли нужда да го избягваме напълно? На тези и още въпроси ще се опитаме да отговорим в тази статия.



Какво е глутен?

Глутенът е протеин (белтък), които се намира в житни зърна като пшеница, лимец, ръж и ечемик. От зърнените храни, съдържащи глутен, най-често се употребява пшеница.

Двата основни протеина в глутена са глиадин и глутенин, от които глиадинът е по-големият дразнител. Когато брашното се смесва с вода, глутеновите протеини образуват нещо като лепило и формират лепкава мрежа.

Глутенът прави тестото еластично и дава на хляба способността да бухва, като улавя молекулите на газ отвътре. Той също така осигурява задоволителна, дъгообразна текстура.


Глутенова непоносимост - истина или мит?

Глутеновата чувствителност е реална, но много от нещата около нея са преувеличени.

Няма доказателства, че всеки трябва да избягва глутена. Все пак, чувствителността към глутен е нещо истинско и причинява проблеми на много хора. За съжаление има много малко ясни и окончателни отговори по въпроса.

Ако глутенът ви кара да се чувствате зле, просто го избягвайте. Уверете се, че сте избрали истински храни, които са естествено без глутен, а не продукти без глутен. Нездравословната храна без глутен все пак е нездравословна храна.


Симптоми за непоносимост към глутен

Едни от най-често срещаните симптоми на глутеновата непоносимост включват:

    1. Подуване

    2. Диария или запек

    3. Болки в корема

    4. Главоболие

    5. Постоянно се чувствате изморени

    6. Кожни обриви

    7. Депресия

    8. Загуба на тегло, което не можете да си обясните

    9. Анемия

    10. Тревожност

    11. Автоимунни заболявания

    12. Ставни и мускулни болки

    13. Невропатия на крака и ръце

    14. Разсеяност и неспособност да се съсредоточите


Болести, свързани с глутен

Съществуват множество болестни състояния, които са пряко или непряко свързани с пшеницата и глутена.

Най-известното от тях се нарича целиакия. При пациенти с целиакия имунната система погрешно мисли, че глутеновите протеини са чуждестранни нашественици и ги атакува.

Освен това, когато се излага на глутен, имунната система започва да атакува естествените структури в червата, което може да причини тежки увреждания. Тази "атака срещу себе си" е причината, поради която заболяването е класифицирано като автоимунно заболяване.

Чувствителност към глутен е различно заболяване от целиакията. То няма същия механизъм, но симптомите често са сходни по много начини и могат да включват както храносмилателни, така и нехраносмилателни симптоми.

Има и алергия към пшеница, която е относително рядка и засяга под 1% от хората.

Нежеланите реакции към глутена са свързани с много други заболявания, включително типа на церебрална атаксия, наречена глутетна атаксия, тиреоидит на Хашимото, диабет тип 1, аутизъм, шизофрения и депресия. Това не означава, че глутенът е основната причина за тези заболявания, но той може да влоши симптомите в подгрупа от хора, които ги имат.

В много случаи е доказано, че безглутенова диета е полезна, но трябват още проучвания по въпроса.


Храни, които можем да консумираме

Ето дълъг списък на храните, които можете да консумирате, храните, с които трябва да внимавате и храните, които да избягвате, ако страдате от глутенова непоносимост.


Пълнозърнести храни

  • Пълнозърнести храни, които можете да консумирате:
  • Киноа
  • Kафяв ориз
  • Див ориз
  • Елда /тук внимавайте, защото елдата е алерген/
  • Сорго
  • Тапиока
  • Просо
  • Амарант
  • Африканско житно растение
  • Овесени ядки /безглутенови/


  • Пълнозърнести растения, които не трябва да консумирате:
  • Пшеница, всички сортове (цяла пшеница, пшенични плодове, булгур, фарина, бромирано брашно, лимец)
  • Ръж
  • Ечемик
  • Тритикале


pshenica.jpg

Зеленчуци и плодове

  • Зеленчуци и плодове, които можете да консумирате:
  • Цитрусови плодове, включително портокали и грейпфрут
  • Банани
  • Ябълки
  • Горски плодове
  • Праскови
  • Круши
  • Кръстосани зеленчуци, включително карфиол и броколи
  • Зелени зеленчуци като спанак и зеле
  • Нишестени зеленчуци като картофи и царевица
  • Сладки пиперки
  • Гъби
  • Лук
  • Моркови
  • Репички
  • Зелен боб


  • Зеленчуци и плодове, с които трябва да внимавате:
  • Консервирани плодове и зеленчуци: Може да се консервират със сосове, които съдържат глутен. Плодовете и зеленчуците, консервирани с вода или натурални сокове, вероятно не съдържат глутен.
  • Замразени плодове и зеленчуци: Понякога съдържат добавени аромати и сосове, които съдържат глутен. Обикновено замразените сортове са без глутен.
  • Сушени плодове и зеленчуци: Може да включват съставки, съдържащи глутен. Обикновените, неподсладени, сушени плодове и зеленчуци обикновено са без глутен.
  • Предварително нарязани плодове и зеленчуци: Може да съдържат глутен в зависимост от това къде са били подготвени.


pshenica.jpg

Храни, богати на протеини

  • Храни, богати на протеин, които не съдържат глутен:
  • Бобови растения (боб, леща, грах, фъстъци)
  • Ядки и семена
  • Червено месо (прясно говеждо, свинско, агнешко, бизони)
  • Домашни птици (прясно пиле, пуешко)
  • Морски дарове (прясна риба, миди)
  • Традиционни соеви храни (тофу, темпе, едамаме)


  • Храни, богати на протеини, с които трябва да внимавате:
  • Обработени меса, като хот-дог, пеперони, колбаси, салами и бекон
  • Месни заместители, като вегетариански бургери
  • Протеинови храни, които са комбинирани със сосове или подправки
  • Готови за консумация протеинови храни, като например тези, които се предлагат за бързо готвене в микровълнова печка


  • Храни, богати на протеин, които да избягвате:
  • Всяко месо, птици или риба, които са били предварително опечени и се продават така
  • Храни, които се комбинират със соев сос на база пшеница


pshenica.jpg

Млечни продукти

  • Млечни продукти, които не съдържат глутен:
  • Прясно мляко
  • Масло
  • Сирене
  • Извара
  • Сметана
  • Кисело мляко


  • Млечни продукти, с които да внимавате:
  • Ароматизирани млека и кисело мляко
  • Преработени продукти със сирене, като сосове със сирене
  • Сладолед, който понякога се смесва с добавки, съдържащи глутен


pshenica.jpg


Мазнини и масла

  • Масла и мазнини, които не съдържат глутен:
  • Масло
  • Маслини и зехтин
  • Авокадо и масло от авокадо
  • Кокосово масло
  • Растителни и семенни масла, включително сусамово масло, рапично масло и слънчогледово олио


  • Масла и мазнини, с които трябва да внимавате:
  • Спрейове за готвене
  • Масла с добавени аромати или подправки


pshenica.jpg


Напитки

  • Напитки, които не съдържат глутен:
  • Вода
  • 100% плодов сок
  • Кафе
  • Чай
  • Някои алкохолни напитки, включително вино, сайдери и бири, произведени от зърнени храни без глутен
  • Спортни напитки, сода и енергийни напитки
  • Лимонада


  • Напитки, с които да внимавате:
  • Всяка напитка с добавени аромати или миксове, като айс кафе
  • Дестилирани течности, като водка, джин и уиски - дори когато са етикетирани без глутен, тъй като предизвикват реакция при някои хора
  • Предварително готови глазури


  • Напитки, които да избягвате:
  • Бира и малцови напитки
  • Недестилирани течности


pshenica.jpg


Подправки и сосове

  • Сосове и подправки, които не съдържат глутен:
  • Сос Тамари
  • Кокосови стърготини
  • Бял оцет, дестилиран оцет и ябълков оцет


  • Сосове и подправки, с които да внимавате:
  • Кетчуп и горчица
  • Сос Уорчестър
  • Доматен сос
  • Туршия
  • Сос за барбекю
  • Майонеза
  • Дресинг за салата
  • Сос за спагети
  • Сос салса
  • Бульонни кубчета
  • Маринати
  • Сос грейви
  • Оризов оцет


  • Сосове и подправки, които да избягвате:
  • Соев сос на база пшеница и сос Терияки
  • Оцет от малц


Ако със сигурност установите, че страдате от непоносимост към глутен, не се плашете от рестрикциите, които болестта налага относно приема на храна. Има чудесни ястия, които може да приготвяте сами, следвайки изпитани рецепти.

    Винаги се консултирайте с лекуващия си лекар и не си назначавайте самолечение!



Източници:
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22493548
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109797

Илюстрации: SelfCare.bg © Всички права запазени


Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах