Търсене

Що е то етерични масла и работят ли наистина?

Събота, 19 Май, 2018

Етеричните масла намират най-голямо приложение в ароматерапията, която е форма на алтернативна медицина. Здравните ползи от етеричните масла обаче са спорни. В тази статия ще се опитаме да разясним всички по-важни въпроси, свързани с етеричните масла.

Що е то етерично масло?

Етеричните масла са съединения, извлечени от растения. Маслата улавят аромата и вкуса на растението, наричани още "същността" на растението. Уникалните ароматни съединения дават на всяко етерично масло характерната си същност.

Етеричните масла се получават чрез дестилация (чрез пара и / или вода) или механични методи, като студено пресоване. След като ароматните химикали бъдат извлечени, те се комбинират с базово масло, за да се създаде готов за употреба продукт.

Начинът, по който се произвеждат маслата, е важен, тъй като етеричните масла, получени чрез химични процеси, не се считат за истински етерични масла.

 • Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти.
 • Te запазват естествената миризма и вкус, или "същност" на техния източник.Как работят етеричните масла?

Етеричните масла най-често се използват в ароматерапията. Те се вдишват през носа или устата или се втриват в кожата. Понякога те могат да бъдат погълнати, въпреки че този подход не винаги е безопасен и не се препоръчва. Химическите вещества в етеричните масла могат да взаимодействат с тялото ви по много начини. При нанасяне на етерично масло върху кожата се абсорбират растителни химикали. Смята се, че някои методи могат да подобрят абсорбцията, като например затопляне на различни части на тялото. Изследвания в тази област обаче липсват.

Вдишването на ароматите от етерични масла може да стимулира области на лимбичната ви система, която е част от мозъка. Тя играе роля при емоциите, поведението, усещането за миризма и дългосрочната памет. Интересното е, че лимбичната система е силно ангажирана с формирането на спомени. Това може частично да обясни защо познатите миризми могат да предизвикат спомени или емоции.

Лимбичната система също играе роля при контролирането на някои несъзнателни физиологични функции, като дишане, сърдечен ритъм и кръвно налягане. Някои хора твърдят, че етеричните масла могат да окажат физическо въздействие върху тялото по този начин. Няма обаче официални проучвания по тази тема.

 • Етеричните масла могат да бъдат вдишани или нанесени върху кожата.
 • Те могат да стимулират усещането за миризма или да имат медицински ефекти, когато се абсорбират.


Популярни етерични масла

Има повече от 90 вида етерични масла, всеки със своя уникална миризма и потенциални ползи за здравето. Ето списък на 10-те най-популярни етерични масла и здравните ползи от тях:

 • Мента: Използва се за повишаване на енергията и подпомагане на храносмилането.
 • Лавандула: Използва се за облекчаване на стреса.
 • Сандалово дърво: Използва се, за да успокои нервите и помага фокусирането.
 • Бергамот: Използва се за намаляване на стреса и подобряване на кожни състояния, като екзема.
 • Роза: Използва се за подобряване на настроението и намаляване на тревожността.
 • Лайка: Използва се за подобряване на настроението и за релаксация.
 • Иланг-иланг: Използва се за лечение на главоболие, гадене и кожни заболявания.
 • Чаено дърво: Използва се за борба с инфекции и повишава имунитета.
 • Жасмин: Използва се за облекчаване на депресивни състояния, за подпомагане на раждането и либидото.
 • Лимон: Използва се за подпомагане на храносмилането, настроението, главоболието и др. • Има над 90 често използвани етерични масла.
 • Популярните масла включват мента, лавандула и сандалово дърво.


Здравни ползи от етеричните масла

Въпреки широкото им използване, малко се знае за ефективността на етеричните масла при лечение на здравословни проблеми. Ето поглед върху доказателствата за някои от най-често срещаните здравословни проблеми, за които се използват етерични масла и ароматерапия за лечение.

Стрес, тревожност и депресия

Смята се, че около 40% от хората, които страдат от стрес и тревожност, използват някаква алтернативна терапия. По отношение на ароматерапията проучванията са добри. Много от тях са показали, че миризмата на някои етерични масла може да работи като допълнителна терапия за лечение на тревожност и стрес. Въпреки това, поради аромата на съединенията, е трудно да се провеждат слепи проучвания и да се изключат отклоненията. Поради това много от изследванията за това как етеричните масла оказват влияние върху стрес и тревожност са неубедителни.

Интересното е, че използването на етерични масла по време на масаж може да помогне за облекчаване на стреса, въпреки че ефектите могат да продължат само докато се извършва масажът.

Изследване на над 201 проучвания установи, че само 10 са достатъчно надеждни, за да се анализират. Изследването също така заключи, че ароматерапията е неефективна при лечение на тревожност (източник).

Главоболие и мигрена

През 90-те години две малки проучвания установяват, че намазване на маслото от мента и етанола върху челата на участниците облекчава болката от главоболие. Скорошни изследвания също са открили положителни ефекти срещу главоболие при прилагане на ментово и лавандулово масло върху кожата.

Също така се предполага, че прилагането на смес от лайка и сусамово масло върху челото може ефективно да лекува главоболие и мигрена. Това е традиционно персийско лекарство за главоболие. Необходими са обаче по-задълбочени проучвания.

Безсъние

Установено е, че подушването на лавандулово масло оказва положително влияние върху качеството на съня на жените след раждането, както и върху пациентите със сърдечни заболявания (източник ).

Проучване разглежда 15 изследвания за етерични масла и сън. По-голямата част от изследванията показват, че вдишването на масла (най-вече лавандула) има положително въздействие върху съня.

Антивъзпалителен ефект

Предполага се, че етеричните масла могат да подпомогнат борбата с възпалителните състояния. Проучване проведено в лаборатория върху лабораторни плъхове установило, че поглъщането на комбинация от мащерка и масло от риган помогнало да предизвика ремисия на колит. Две изследвания на плъхове с масло от кимион и розмарин са дали подобни резултати (източник).

Много малко проучвания при хора обаче са изследвали ефектите на тези масла върху възпалителните заболявания. Тяхната ефективност и безопасност са неизвестни.


Други ползи

Етеричните масла имат много приложения извън ароматерапията. Много хора ги използват, за да ароматизират домовете си или да освежават прането си. Те се използват и като естествен ароматизатор в домашната козметика и висококачествени натурални продукти.

Също така се предполага, че етеричните масла могат да осигурят безопасна и екосъобразна алтернатива на репелентите против насекоми, създадени от човека. Резултатите от тяхната ефективност обаче са смесени. Някои проучвания показват, че някои масла, като цитронела, могат да отблъснат ефективно някои видове комари за около 2 часа. Времето за защита може да бъде удължено до 3 часа, когато се използва в комбинация с ванилин. Въпреки това, маслата не са толкова ефективни, колкото химическите репеленти, за предотвратяване на ухапвания от всички видове комари за дълги периоди от време.

Свойствата на етеричните масла също показват, че някои от тях могат да се използват индустриално за удължаване на срока на годност на храните.

 • Ароматерапията не е единствената употреба на етерични масла.
 • Етеричните масла могат да се използват в дома, като естествен репелент срещу насекоми, за направа на домашна козметика или да се запази храната по-дълго.


Как да изберем правилното етерично масло?

Много компании твърдят, че маслата им са "чисти" или "медицински". Тези термини обаче не са универсално дефинирани и поради това не носят сериозна тежест. Като се има предвид, че това е нерегулирана индустрия, качеството и съставът на етеричните масла могат да се различават значително.

Имайте предвид следните съвети, за да изберете само висококачествени масла:

 • Чистота: Намерете масло, което съдържа само ароматни растителни съединения, без добавки или синтетични масла. Чистите масла обикновено посочват ботаническото име на растението (като Lavandula officinalis), а не термини като "етерично масло от лавандула".
 • Качество: Истинските етерични масла са тези, които са се променили най-малко при процеса на добив. Изберете етерично масло без химикали, което е било извлечено чрез дестилация или механично студено пресоване.
 • Репутация: Купете марка с репутация за производство на висококачествени продукти.


 • Висококачествените масла използват само чисти растителни съединения, екстрахирани чрез дестилация или студено пресоване.
 • Избягвайте масла, които са били разредени със синтетични аромати, химикали или масла.


Безопасност и странични ефекти

Само защото нещо е естествено не означава, че е безопасно. Растенията и билковите продукти съдържат много биоактивни съединения, които в някои случаи могат да бъдат вредни за вашето здраве. Етеричните масла не са изключение. Въпреки това, за вдишване на етерично масло или комбинирането му с основно масло и нанасянето му върху кожата се счита, че повечето етерични масла са безопасни.

Ето някои странични ефекти, които етеричните масла могат да причинят (източник):

 • Обриви
 • Астматични присъпи
 • Главоболие
 • Алергични реакции


 • Като цяло етеричните масла се смятат за безопасни за вдишване или за нанасяне по кожата, стига те да са комбинирани с базово масло.
 • Доказателства за много от здравните твърдения обаче липсват и ефективността на етеричните масла често е преувеличена.
 • За незначителни здравни проблеми свободното използване на етерични масла като допълнителна терапия е позволено.
 • Ако имате сериозно здравословно състояние или приемате лекарства, трябва да обсъдите употребата на етерични масла с лекуващия ви лекар.


Използвани източници: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25557808ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20225652
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20616515

Илюстрации: SelfCare.bg © Всички права запазени
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах