Търсене

Колко често трябва да перете чаршафите, според науката

Вторник, 22 Май, 2018

Когато лягате в леглото си, последното нещо, за което вероятно си мислите, е какво може да се крие в кътчетата и краищата на вашето легло.

Нечистотиите

Какво всъщност се крие в нашите чаршафи - готови ли сте за неприятната истина? Ако не сте - затворете тази статия и не я отваряйте никога повече. Ако любопитството все пак надделява, ето списък с най-често срещаните нечистотии, които можем да намерим в спалното си бельо:

  • Спори от гъбички
  • Бактерии
  • Животински мъх
  • Прашец
  • Почва
  • Власинки с различен произход
  • Следи от препарати
  • Оцветители
  • Всякакви екскременти от тялото, включително пот, храчки, вагинални и анални секрети, урина, кожни клетки.


Включително и храната, която ядем в леглото. Тя осигурява приятна среда за развитие на всякакви организми. Тези домашни микроби могат да повлияят отрицателно върху здравето ни. Нежеланите бактерии от сурово месо и зеленчуци, например, могат да живеят на повърхности в продължение на дни или дори години и да причинят случаи на хранително отравяне. Мухълът и бактериите върху повърхностите в банята и влажните платове могат да влошат здравето ви или да причинят алергии и астма.

Как ни засяга?

Мислите, че това не ви засяга, защото сте човек, които поддържа отлични хигиенни навици? Помислиете отново.

Хората естествено произвеждат 98,4 литра пот в леглото всяка година. Тази пот, при висока влажност, е "идеална гъбична културална среда". В проучване от 2015 г., което оценява нивото на гъбични замърсявания в леглата, изследователите установили, че пера и синтетични възглавници, които ползвате от една-две години до двадесет години, могат да съдържат между 4 и 17 различни вида гъбички. С течение на времето количеството гъбички, бактерии и много други нечистотии, които се натрупват, е огромно. Особено при матраци и възглавници. При тях гравитацията потиска всички тези нечистотии и те се заселват в сърцевината на възглавницата и матрака. И вие вдишвате тези отпадъци 8 часа на денонощие.

Като се има предвид, че един на всеки шест души има алергии и средностатистическият човек прекарва около една трета от живота си в леглото, учените спекулират, че нашите легла може да са източник на нашето нещастие. Алергените могат да ви накарат да се събудите със запушен нос, да си причините или да влошите вашата алергия или да влошите астмата. Ето защо е наложително да държите леглото си относително чисто, така че да не преекспонирате тялото си към тези алергени.

Колко често трябва да перем чаршафите?

Трябва да сменяме спалното бельо всяка седмица като го перете поне на 60°C. Не забравяйте и да проветрявате поне по 15 мин. всяка сутрин, за да премахнете натрупаната влага.


Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах