Търсене

Наръчник на скритата захар

Четвъртък, 17 Май, 2018

Добавената захар може да бъде една от най-нездравословните съставки в съвременния ни начин на хранене. В хранителната индустрия захарта има много различни имена, така че е много трудно да разберете какво количество от нея се съдържа в храната. Повечето от тези захари са скрити в преработените храни, така че хората дори не осъзнават, че ги консумират.

В тази статия ще ви посочим различни имена, които се използват за добавена захар в различните готови продукти. Но първо нека обясним какво точно е добавена захар, колко различни вида има и как точно могат да засегнат вашето здраве.


Какво е добавена захар?

По време на преработка на храната почти във всяка една храна се добавя захар, която подобрява вкуса, текстурата и срока на годност. Добавената захар обикновено е смес от прости захари като глюкоза, фруктоза или захароза. Други видове, като галактоза, лактоза и малтоза, са по-рядко срещани.

За съжаление производителите на храни често скриват общото количество захар в продукта, като го изброяват под няколко различни имена в списъците със съставки.


Глюкоза или фруктоза - има ли значение?

Накратко, да. Глюкозата и фруктозата, въпреки че те често се използват заедно, поотделно имат много различни ефекти върху организма.

Глюкозата се обработва от почти всяка една клетка в тялото, докато фруктозата се обработва почти изцяло от черния дроб. Различни проучвания многократно доказват вредата от потреблението на високи нива на фруктоза. Те включват инсулинова резистентност, метаболитен синдром, мастен черен дроб и диабет тип 2.



Нека разгледаме различните видове скрита захар:


Захар/ Захароза

Захарозата е най-често срещаната форма на захарта. Тя представлява естествен въглехидрат, които се открива в много плодове и растения. Захарната маса обикновено се извлича от захарна тръстика или захарно цвекло. Състои се от смес от 50% глюкоза и 50% фруктоза.

Захарозата се среща в много храни, включително сладолед, бонбони, сладкиши, бисквити, сода, плодови сокове, консервирани плодове, обработено месо, зърнени закуски и кетчуп.


Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS)

Високофруктозният царевичен сироп е най-разпространеният подсладител в света. Той се произвежда от царевично нишесте чрез индустриално извличане и се състои от фруктоза и глюкоза.

Има няколко различни вида царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS), които съдържат различни количества от нея. Двете най-използвани разновидности са:

  • HFCS 55 - това е най-разпространеният тип, който съдържа 55% фруктоза и 45% глюкоза, което прави съдържанието му много подобно на това на захарозата.
  • HFCS 90 - този тип сироп съдържа 90% фруктоза


Високофруктозният царевичен сироп се съдържа в много храни като сода, хляб, бисквити, бонбони, сладолед, сладкиши, зърнени блокчета и др.


Сироп от агаве

Нектарът от агаве, още наричан сироп от агаве, е много популярен подсладител, произведен от растението агаве. Той обикновено се използва като "здравословна" алтернатива на захарта, тъй като не увеличава нивата на кръвната захар толкова, колкото много други захари. Този нектар обаче съдържа около 70-90% фруктоза и 10-30% глюкоза. Предвид вредните последици за здравето от излишната консумация на фруктоза, нектарът от агаве може да бъде още по-лош за метаболизма от обикновената захар.

Той се използва в много "здравословни храни", като например плодови десерти, подсладено кисело мляко и зърнени десерти.


ПОВЕЧЕ ЗА АГАВЕТО НАУЧЕТЕ ТУК


Други захари с глюкоза и фруктоза

Повечето добавени захари и подсладители съдържат както глюкоза, така и фруктоза.

Ето най-разпространените от тях:

  • Захар от цвекло
  • Карамел
  • Пречистен карамел
  • Кафява захар
  • Маслен сироп
  • Захарна тръстика
  • Кристали от сок от тръстика
  • Сироп от рожков
  • Пудра захар
  • Кокосова захар
  • Захар за сладкарски изделия (захар на прах)
  • Захар от фурми
  • Захар Демерара
  • Изпарен сок от тръстика
  • Плодов сок
  • Концентрат от плодов сок
  • Златна захар
  • Златен сироп
  • Захар от грозде
  • Пчелен мед
  • Инвертна захар
  • Кленов сироп
  • Меласа
  • Захар от мусковадо
  • Панела/Рападура захар
  • Сурова захар
  • Рафиниран сироп
  • Сироп от сорго
  • Суканат
  • Захар от турбинадо
  • Жълта захар

Захари само с глюкоза

Подсладители от тази категория съдържат глюкоза, чиста или комбинирана със захари, различни от фруктоза (като други глюкозни единици или галактоза):

  • Ечемичен малц
  • Сироп от кафяв ориз
  • Царевичен сироп
  • Сок от царевичен сироп
  • Декстрин
  • Декстроза
  • Дистатичен малц
  • Етил малтол - Е637
  • Гликоза
  • Глюкозни твърди вещества
  • Лактоза
  • Малцов сироп
  • Малтодекстрин
  • Малтоза
  • Сироп от ориз

Захари само с фруктоза

Тези два подсладителя съдържат само фруктоза:

  • Фруктоза
  • Кристална фруктоза

Други видове захар

Има добавени захари, които не съдържат нито глюкоза, нито фруктоза. Те са по-малко сладки и по-рядко срещани, но понякога се използват като подсладители:

  • Д-рибоза
  • Галактоза

Няма нужда да избягвате натуралната захар

Няма причина да избягвате консумацията на захар, която естествено присъства в натуралните храни. Плодовете, зеленчуците и млечните продукти са естествен източник на захар и съдържат малки количества от нея, съдържат и влакна, хранителни вещества и различни полезни съставки.

Негативните последици за здравето от високата консумация на захар се дължат на огромното количество добавена захар, която присъства в повечето готови храни. Най-ефективният начин да намалите приема на захар е да ядете предимно цели и непреработени храни.

Когато купувате пакетирани храни, бъдете внимателни за многото различни имена на захарта.slfcr.png



Снимки: pixabay.com




Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах