Търсене

Няколко ползи от ябълковия оцет за красотата и здравето

Петък, 17 Август, 2018

Когато чуем оцет, обикновено се сещаме за свежа салатка или може би остра, даже неприятна миризма. Не всеки обича оцет, но киселата течност несъмнено има доста полезни свойства (трябва да ѝ се признае), за които преди дори не подозирахме. Затова и днес сме събрали на едно място някои интересни приложения на ябълковия оцет, които може да намерите в грижата за кожата, косата и здравето. Според някои даже помага за отслабване, но ние не сме опитвали, така че не можем да потвърдим.

☻ За изплакване на косата след шампоан – всъщност ябълковият оцет може да бъде доста полезен за косата. Ако сте попадали на рецептата ни за шампоан с глина расул, то значи сте видели, че оцетът е чудесно средство за измиване. Той изчиства скалпа от натрупаната мръсотия и козметични съставки и оставя косата блестяща и мека. Не се притеснявайте от миризмата. След като косата изсъхне, тя изчезва.

☻ Може да го използвате вместо тоник – важно е да уточним, че е добре да го смесите с вода в отношение 2:1 или 3:1, ако ви е прекалено силен. Подходящ е за мазна и комбинирана кожа.

☻ Чудесна съставка за маски с глина бетонит или расул – комбинацията между глината и ябълковия оцет влияе добре на мазна кожа и коса. Пречиства и изхвърля токсините.

☻ Някои го използват и за оцветяване на косата – ако искате да постигнете по-червеникав тон на натуралната си коса, просто смесете 1/2 ч.ч. оцет с 1/4 ч.ч. вода и поседете на слънце.

☻ С разтвор на оцет и вода може да третирате слънчево изгаряне само смесете 1/2 к.ч. и 4 ч.ч. вода, потопете кърпа в сместа и положете върху изгореното място. Оцетът балансира рH на кожата и спомага по-бързото излекуване.

☻ Дезодорант за крака – просто смесете 1 ч.ч. ябълков оцет и 4 ч.ч. вода и накиснете краката си в сместа. Престойте 10-15 минути, изплакнете и подсушете добре. Оцетът има антимикотични свойства, дезодорира и дезинфекцира.

  • SelfCare tip: Ако имате чувствителна кожа, е добре да си направите предварително тест на сгъвката на лакътя като капнете малко оцет, за да видите как ще ви повлияе. Или го разреждайте с по-голямо количество вода.

Снимка: freepik.com

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах