Търсене

Какво всъщност съдържа козметиката ни

Вторник, 31 Юли, 2018

От години парабените биват заклеймявани като едни от най-големите врагове на красотата и здравето. И докато несъмнено омразните консерванти (каквито всъщност са парабените) са опасни за нас, то има много други продукти, с които трябва да внимаваме, когато купуваме следващата си паста за зъби или шампоан.

Формалдехид (Formaldehyde) – за съжаление можем да го открием в голяма част от продуктите, които използваме ежедневно – лакове за нокти, сенки за очи, препарати за дезинфекция, бои за коса, дори лепила за мигли. Той също е консервант, подобно на парабените, и се използва за удължаване на срока на продуктите и ограничава разпространението на бактерии в съотетния козметичен продукт. И докато това не звучи лошо на теория, доказано е, че може да предизвика тежки алергични реакции по кожата и да навреди на имунната система.

Содиум лаурил сулфат/Содиум лаурет сулфат (Sodium lauryl sulfate (SLS) / Sodium laureth sulfate (SLES) – сещате ли се за онова готино чувство на буквално скърцаща от чистота коса? Е, това е благодарение на содиум лауреат сулфата. И не е полезно за нас, кожата и косата ни. Всъщност, единственото, с което можем да сдобием от него, след като го използваме, са сърбеж, пърхот и дори алергични реакции.

Триклозан (Triclosan) – звучи ви познато, нали? Тази токсична съставка намира приложение в нашите пасти за зъби, дезодоранти, води за уста и други козметични средства, които използваме всеки ден. Не е доказано, че извличаме плюсове като го включваме в средствата си за лична хигиена, но пък вече има случаи, които показват, че той предизвиква алергии и раздразнение.

Парфюм (Perfume) – тук навлизаме в чувствителна територия. Та аз използвам парфюм всеки ден, за бога!, бихте си казали. В средствата за разкрасяване, лосиони за тяло и душ гелове също. Но всъщност знаем ли какво точно означава "парфюм"? Според последните изследвания изкуствените аромати в козметиката спомагат за развиването на алергии, дразнене и сърбеж по кожата. Ако не можете да стоите далеч от ароматизираните продукти, то поне запомнете, че колкото повече кремът ви за очи ухае на скъп парфюм, толкова по-голяма е вероятността да не ви повлияе добре.

Изкуствени оцветители (Artificial coloring agents) – не искаме да ви плашим, но ако сенките ви за очи или червило съдържат FD&C or D&C, последвани от номер, на етикета си, по-добре ги изхвърлете, защото определено нямате нужда от тях. Синтетичните оцветители обикновено се извличат от отпадните продукти на нефта и катрана. Гадничко, нали?

Много от веществата, които използваме ежедневно, дразнят кожата и лигавицата, предизвикват алергии и са канцерогенни. А най-лошото е, че могат да минат години, докато открием, че имаме проблем и да не разберем от какво е всъщност е бил предизвикан той.

Разбира се, не можем да изключим всички вредни вещества отведнъж, но от нас зависи да внимаваме какво купуваме, да се интересуваме и най-вече внимателно да четем етикетите на нещата, които даваме на себе си и семейството си.

Това беше нашият малък списък с вредни съставки, които, за съжаление, голяма част от нас слагат върху кожата и лицето си всеки ден. Очаквайте съвсем скоро и продължение! А дотогава може да разгледате нашите рецепти за натурална грижа за здравето и красотата.


Източник: huffingpost.com

Снимка: freepik.com

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах