Търсене

Най-често срещани симптоми при непоносимост към глутен

Сряда, 24 Февруари, 2021

В последните години непоносимостта към глутен се превърна във все по-често срещан проблем. Нежеланите реакции в организма ни се предизвикват от протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта.

Целиакия е най-тежката форма на непоносимост към глутен. Това е автоимунно заболяване, което засяга около 1% от хората и може да доведе до увреждане на храносмилателната система.

А 0,5–13% от хората могат да имат и нецелиакийна чувствителност към глутен, по-лека форма на непоносимостта към глутен, която също може да създаде проблеми.

И двете форми на непоносимост към глутен могат да причинят широко разпространени симптоми, много от които нямат нищо общо с храносмилането.

Ето някои от най-разпространените симптоми на непоносимост към глутен:

1. Подуване

Усещането за подуване е едно от най-честите оплаквания на хора, които са чувствителни или непоносими към глутен.


2. Диария или запек

Понякога диарията и запекът са нормални, но може да са причина за безпокойство, ако се случват редовно. Това също е често срещан симптом на непоносимост към глутен.

Хората с целиакия получават възпаление в тънките черва след ядене на глутен. Това уврежда лигавицата на червата и води до лошо усвояване на хранителни вещества, което води до значителен дискомфорт в храносмилането и честа диария или запек.

Глутенът може също да причини храносмилателни симптоми при някои хора, които нямат цьолиакия. Повече от 50% от чувствителните към глутен хора редовно изпитват диария, докато около 25% изпитват запек. Освен това хората с целиакия могат да получат бледи и неприятно миришещи изпражнения поради лошо усвояване на хранителните вещества. Честите диарии могат да причинят някои основни здравословни проблеми, като загуба на електролити, дехидратация и умора.


3. Болки в корема

Болките в корема са много чести и могат да имат многобройни обяснения. Това обаче е и най-често срещаният симптом на непоносимост към глутен. До 83% от хората с непоносимост към глутен изпитват коремни болки и дискомфорт след ядене на глутен.


4. Главоболие

Мигрената е често срещано състояние, като 10–12% от населението ги изпитва редовно. Проучванията показват, че хората с непоносимост към глутен може да са по-податливи на мигрена. Ако имате редовно главоболие или мигрена без видима причина, може да сте чувствителни към глутен.


5. Отпадналост

Чувството за умора е много често и обикновено не е свързано с никакво заболяване. Ако обаче постоянно се чувствате много уморени, трябва да се запитате защо.

Непоносимите към глутен индивиди са много склонни към умора и умора, особено след като ядат храни, които съдържат глутен. Непоносимостта към глутен може също да причини анемия с дефицит на желязо, което от своя страна ще доведе до повече умора и липса на енергия.


6. Кожни проблеми

Непоносимостта към глутен също може да повлияе на кожата ви. Състояние, наречено дерматит херпетиформис, е кожна проява на целиакия. Всеки, който има заболяването, е чувствителен към глутен.

Освен това, няколко други кожни заболявания показват подобрение, докато хората, които ги имат са на диета без глутен. Те включват:

Псориазис - Възпалително заболяване на кожата, характеризиращо се с лющене и зачервяване на кожата.

Алопеция ареата - Автоимунно заболяване, което се появява като белези на косопад.

Хронична уртикария - Кожно състояние, характеризиращо се с повтарящи се, сърбящи, розови или червени лезии с бледи центрове.


7. Депресия, безпокойство и тревожност

Хората с храносмилателни проблеми са по-склонни както към тревожност и депресия.

Глутенови екзорфини са пептиди, които се образуват по време на храносмилането на някои от глутеновите протеини. Те могат да повлияят на централната нервна система, което може да повиши риска от депресия.


8. Необяснима загуба на тегло

Неочаквана промяна в теглото често е причина за безпокойство. Въпреки че може да произтича от различни причини, необяснимата загуба на тегло е често срещан страничен ефект на недиагностицираната цьолиакия. Загубата на тегло може да се обясни с различни храносмилателни симптоми, съчетани с лошо усвояване на хранителни вещества.


9. Желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия е най-често срещаният недостиг на хранителни вещества в света и представлява анемия при 5% от мъжете и 2% от жените.

Недостигът на желязо причинява симптоми като нисък обем на кръвта, умора, задух, световъртеж, главоболие, бледа кожа и слабост. При цьолиакия, абсорбцията на хранителни вещества в тънките черва е нарушена, което води до намалено количество желязо, което се абсорбира от храната.

Желязодефицитната анемия може да бъде сред първите симптоми на целиакия, които вашият лекар забелязва. Последните проучвания показват, че дефицитът на желязо може да бъде значителен както при деца, така и при възрастни с целиакия.


10. Автоимунни нарушения

Целиакия е автоимунно заболяване, което кара имунната ви система да атакува храносмилателния тракт, след като консумирате глутен. Оказва се, че това автоимунно заболяване ви прави по-склонни към други автоимунни заболявания, като автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Автоимунните разстройства на щитовидната жлеза могат да бъдат рисков фактор за развитие на емоционални и депресивни разстройства.


11. Изтръпване на крака или ръката

Друг изненадващ симптом на непоносимост към глутен е невропатията, която включва изтръпване на ръцете и краката. Това състояние е често срещано при хора с диабет и дефицит на витамин В12.

Хората с цьолиакия и чувствителност към глутен изглежда са изложени на по-висок риск от изтръпване на ръцете и краката. Въпреки че точната причина не е известна, някои свързват този симптом с наличието на определени антитела, свързани с непоносимостта към глутен.


  • SelfCare.bg ви съветва:
  • Не си назначавайте самолечение!
  • Винаги се консултирайте с лекуващия си лекар!


Вижте и - Глутен - всичко, което трябва да знаем

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах