Търсене

Здравословна закуска ли са овесените ядки?

Сряда, 30 Май, 2018

Добрата закуска гарантира, че ще започнете деня си правилно. Овесена каша е перфектната опция за закуска, защото е пълнозърнеста храна, която съдържа много важни витамини и минерали и е с високо съдържание на разтворими фибри.

В допълнение, пълнозърнестата овесена каша е добра за сърцето и може да помогне за понижаване на нивото на холестерола в кръвта и нивото на кръвната захар. Овесените ядки са не само отличен хранителен избор за закуска, но и е лесен, бърз и вкусен начин да закусите. По-долу можете да видите, за какво могат да помогнат овесените ядки.


Хранителна стойност

Валцуваните овесени ядки съдържат основни витамини и минерали и са с ниско съдържание на мазнини, захар и натрий. В 1 купичка обикновени овесени ядки се съдържат 5 g протеин и 4 g фибри. Протеинът и фибрите ще ви помогнат да се чувствате сити, докато дойде време за обяд. Тези 4 g фибри ви осигуряват 15% от ежедневните нужди от фибри. В допълнение, овесената каша съдържа витамин В, калций, калий, желязо, селен, мед, цинк и магнезий. Повече за хранителната стойност на овесените ядки четете в статията по-долу.

КАКВА Е ХРАНИТЕЛНАТА СТОЙНОСТ НА ОВЕСЕНИТЕ ЯДКИ?

Контрол на холестерола

Фибрите, които се намират в овесената каша, са разтворими. Те защитават срещу сърдечно-съдови заболявания като помагат да се намали нивото на липопротеините с ниска плътност в холестерола. Разтворимите фибри, съдържащи се в овесените ядки, елиминират холестерола от храносмилателния тракт и тялото.

Доказателствата, свързващи овесените ядки със здравето на сърцето и намаляването на холестерола, са толкова убедителни, че Американската асоциация по храните и лекарствата е позволила на продуктите от овесени ядки да изписват здравни твърдения ("ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол" и "може да намали риска от сърдечни заболявания") върху опаковките си.


Контрол на кръвната захар

Овесената каша е здравословен избор за хората, страдащи от диабет. Тъй като овесените ядки се усвояват бавно, те могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар и да позволят постепенно инсулиново действие при хората с инсулинова чувствителност.


ОЩЕ ЗА ОВЕСЕНИТЕ ЯДКИ ВИЖТЕ ТУК


Снимка: pixabay.com
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах