Търсене

Религия ли е йогата?

Сряда, 30 Май, 2018

Йога датира от повече от 3 000 години и може да се намери в хиндуистки, будистки и джанаистки текстове. Класическата йога се счита за част от индуската философия и е описана в три акцента от хиндуистките текстове, както и в Бхагавад Гита. В будизма се използва като медитационна техника. Намира приложение и в Джайнизма, където йога и медитация се използват за постигане на спасение и за пречистване и издигане на душата.

Един от най-популярните древни хиндуистки йога текстове е Йога сутра, което всъщност е индуистки философски текст. Той се смята за първия по рода си формален текст на йога философия и е изучен от много индийски учени. Тези текстове стават и основата на Аштанга Йога, която се основава на осем лимбирана концепция на Патанджали.

В древния тантрически будизъм (Vajrayāna) йога може да се види в текстове, датиращи от 7-ти век и практикувани в махаяновата традиция, за да станат Бодхисатва. Там се използват множество ритуали и техники, като гуру (обикновено лама) насочва учениците устно на принципа "едно към едно" за това, как да се постигне просветление.

Днес йога е достигнала всички краища на Земята и е многомилиардна индустрия в Щатите. Американско-индуски организации всъщност са се опитвали да образоват американците в разбирането, че йога е религиозна, но истината е, че йога е каквото искате да бъде. Традиционно йога е част от религиозната практика, но в западния свят това не е така.


Какво е религията?

Религията в основата си е вярата в Бог и молитви към него в обособен храм. В йога няма Бог, поклонение или храм, така че не може да бъде религия.

Също така йога е универсална и е практикувана в и от редица религиозни групи. Ако йога беше сама по себе си религия, това не би било възможно, тъй като само една група ще я практикува. Йога се практикува от индуси, будисти, християни, католици, евреи, мюсюлмани, дори атеисти и агностици практикуват йога. Няма ръководство, което да казва кой може и не може да практикува йога. Хората от всички сфери на живота, наследството и възпитанието се събират в клас по йога, като основният фокус е самоусъвършенстването, а не религията.

В религията съществува система от вярвания, които се преподават често в ранна възраст. Всеки, който е израснал в донякъде религиозен дом, знае, че трябва да отиде на църква или в храм на определени празници или дори ежедневно. Религиозните убеждения и ценности са преподавани у дома и понякога в училище.

В йога има ценности, но те идват отвътре, те не се преподават в ранна възраст от родители или учители. Ако погледнете части от Йога сутра ще откриете изявления срещу насилието, кражбите и какво е да бъдеш добро човешко същество. Някои може да твърдят, че това прави йогата религия, но всъщност тези учения са част от всички религии и са изброени в почти всички религиозни текстове.


Какво представлява йога?

От санскрит Йога се превежда като обединение или присъединяване. Това е обединението на ума, тялото и духа чрез дишането и движението. В Йога сутра, йога означава да се концентрираш, тъй като помага да се съсредоточиш върху ума и да го освободиш от всяка мисъл.

Подобно на религията, има много училища на йога, въпреки че всяко от тях има една и съща цел, която е контрол на тялото и ума. Някои йога училища са създадени от религиозни групи, за да помогнат на учениците да постигнат своите цели или да станат просветени, като Бхакти Йога, Карма Йога и Хата Йога, въпреки че последователите на тези религии не трябва да следват тези училища, за да бъдат истинска будистка, индуистка или друга религиозна форма.

Да, Йога помага на религиозните практикуващи да определят цели по отношение на самосъзнанието и медитацията, но не се практикува от всички. Всъщност в днешно време нито една религиозна група не настоява Йога да бъде редовна част от живота, за да бъдете част от тази религия.

Йога е за избор и самосъзнание. Хората, които практикуват йога, сами избират да го направят. Религията също е избор, но мнозина се раждат и израстват, за да следват определена религия. Някои религии дори вярват, че трябва да се родите в нея, за да бъде наистина част от нея. Това не е случаят с Йога. Всеки може да практикува йога, без значение колко е стар или колко млад, или какви религиозни вярвания следва. Хората, които практикуват йога, са решили да го направят сами.slfcr.png


Снимка: pixabay.com
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах