Рецептата съчетава два интересни вкуса, които много добре се допълват - ябълка и розмарин. Не съдържа яйца, мляко и глутен.
Може да използвате кръгла тава за пай с размери 20-25 см. в зависимост от количеството.
За основата:
300g смелени бадеми
2-3 с.л. разтопено кокосово масло
2-3 с.л кленов сироп
Щипка морска сол
За плънката:
3 бр. пресни ябълки /средно големи/
80ml вода
2 с.л. мед
Стрък пресен розмарин
За най-горната част:
2-3 бр. пресни ябълки
1 лъжица кокосова захар /по желание/
Начин на приготвяне:
1. Започнете с приготването на основата на тарта. Смелените бадеми смесете с разтопеното кокосово масло и кленовия сироп и добавете щипка морска сол. Разбъркайте добре сместа и разстелете в тавата за печене, която предварително намажете с кокосово масло.
2. Тавата само с разстелената основа в нея сложете в предварително загрята фурна на 180°С за 10 мин. след което вадите от фурната
3. Докато основата се запича, обелете и нарежете на кубчета 3 ябълки. Изсипете ги в малка тенджерка или касерола и добавете 80ml вода и наситненения стрък розмарин. Оставете така 15 мин. след което намачкайте ябълките в вилица, за да се получи пюре.
4. Останалите ябълки нарязвате на полумесеци.
5. Изсипвате плънката в тавата с основата като разстилате сместа добре. Отгоре нареждате нарязаните на полумесеци ябълки и по желание поръсвате с кокосова захар. Слагате отново тавата във фурната и печете на 180°C на вентилатор за 35 мин.